Bezglutenowe naleśniki z dżemem

Od Zdrowie na języku:

Składniki:

100 g mąki z ryżu brązowego (Radix-Bis)
125 ml mleka
125 ml wody gazowanej
2 jajka
10 g melasy trzcinowej (Radix-bis)
szczypta soli himalajskiej
masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

Dodatki:

dżem jagodowy (Radix-Bis)
żurawina suszona (Radix-Bis)
pestki dyni prażone z solą (Radix-Bis)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki lub zmiksuj. Odstaw na 5 minut.
Na patelni rozgrzej odrobinę wybranego tłuszczu. Ja smażyłam na maśle klarowanym.
Nabierz porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej (pamiętaj, aby za każdym razem nabierania porcji wymieszać ciasto) i rozlej po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu. Kiedy naleśnik z wierzchu będzie już „ścięty”(po ok. 1,5 minuty) drewnianą szpachelką poodklejaj jego krawędzie, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minuty.
Podawaj z dżemem jagodowym, żurawiną i pestkami dyni.