Tarta kokosowa-migdałowa

Od: Di gotuje

Składniki: (Forma o średnicy 18-20 cm)
Spód:
1,5 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów (u mnie mąka migdałowa Radix-Bis)
1/2 szklanki wiórek kokosowych (u mnie Radix-Bis)
5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego lub półpłynnego)
2 łyżki dowolnego syropu/melasy (u mnie melasa z trzciny cukrowej Radix-Bis)
1 szczypta soli (solidna)
Krem:
1/3 szklanki mleka kokosowego (u mnie Radix-Bis)
150g czekolady mlecznej (*)
1 łyżka kakao (płaska)
Opcjonalnie do dekoracji:
płatki i wiórki kokosowe
płatki migdałów
listki mięty

Przygotować spód.
Mąkę migdałową/mielone migdały wymieszać z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli. Dodać syrop/melasę oraz olej kokosowy i całość dokładnie wyrobić (masa powinna byś zbita i konsystencją odrobinę przypominać mokry piasek.) Powstałym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, aż się przyrumieni.
Przygotować krem.
Czekoladę rozpuścić w mleku kokosowym i przelać na ostudzony spód. Kiedy lekko przestygnie ozdobić według uznania. Tartę najlepiej przechowywać w lodówce.

(*) Można użyć czekolady gorzkiej i wtedy nie dodawać kakao.