Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem

Od: Kwelka gotuje

Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej,
150 g zimnego masła,
1 jajko,
szczypta soli,
3 łyżki erytrolu od Radix-Bis

Składniki na nałożenie:
500 g truskawek,
1 łodyga rabarbaru,
3 łyżki erytrolu od Radix-Bis,
2 łyżki mączki ziemniaczanej,
dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych,
1 łyżka cukru trzcinowego,
1 białko.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, następnie pokroić w plasterki lub ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesianą przez sitko. Ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie brzegi połamią sie przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć truskawki z rabarbarem, pozostawiając wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi. Piec w 200 stopni, 35-40 minut do zezłocenia brzegów.