Pasztet jaglano-selerowy

Od: Kwelka gotuje

Składniki:
2 bulwy selera (700g),
2 korzenie pietruszki (300 g),
1 por (tylko biała część),
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis,
2/3 szklanki mielonych orzechów włoskich,
2 ząbki czosnku,
szczypta imbiru,
2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka majeranku,
łyżeczka suszonej natki pietruszki,
pół łyżeczki lubczyku,
pół łyżeczki mielonej kolendry,
spora szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Wykonanie:
Pora kroimy na talarki, Selery i pietruszkę ugotować na półtwardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, przeciśnięty przez trasę czosnek, przyprawy; doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do keksówki i pieczemy 30-45 minut. Studzimy przez noc.