Wegański omlet

Od: Kwelka gotuje

Składniki:
150 g pieczarek, oliwa, sól;
Omlet:
90 g tofu,
50 g mąki jaglanej od Radix-Bis,
100 ml mleka roślinnego,
oliwa,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
mały ząbek czosnku starty na tarce,
sól,
kurkuma,
soda oczyszczona.

Wykonanie:
Pokrojone pieczarki poddusić na oliwie z dodatkiem soli. Gdy odparują płyny na patelnie wlewamy masę omletową – zmiksować wszystkie składniki na omlet. Omlet podsmażamy na średnim ogniu ok. 7 min. Gdy lekko się zetnie patelnie przekładamy do piekarnika lub delikatnie zsuwamy omlet na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min w temp. 200 stopni. Ja po wyłączeniu piekarnika zostawiłam omlet na 2 min.
Gotowy omlet podajemy z sałatą z ogórkiem kiszonym i tartą marchewką.