Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie

Od: Di gotuje

Składniki:
Spód:
200g daktyli
200g mąki z orzechów nerkowca

Masa:
200g orzechów nerkowca
150 ml mleczka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
Przygotować spód.
Daktyle wymoczyć w wodzie, dokładnie odcedzić i zblendować z mąką z orzechów nerkowca, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia,
Przygotować masę.
Nerkowce zblendować z resztą składników na gładką i jednolitą konsystencję.
Masę przełożyć na daktylowo-orzechowy spód.
Całość wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.