Bananowy jagielnik bez pieczenia

Od: Mrs Endorfina

Składniki:
Spód ciasta
pół szklanki płatków jaglanych
szklanka daktyli
łyżka kakao
łyżeczka oleju kokosowego

Nadzienie
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki świeżego mleka bez laktozy
łyżka ksylitolu
łyżka oleju kokosowego
2 banany

Polewa
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżeczka oleju kokosowego
miarka odżywki białkowej o smaku słony karmel

Dodatki
borówki, maliny, migdały

Wykonanie:
Spód ciasta: Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut. Olej kokosowy, płatki jaglane i kakao przesypać do jednej miski, zalać gorącą wodą, lekko mieszać aż do wsiąknięcia wody w całości. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze zblendować. Masę przełożyć do tortownicy i równomiernie rozsmarować na spodzie. Włożyć do lodówki na 10 min.

Nadzienie: Kaszę dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a na koniec zalać wrzątkiem. Gotować kaszę na mleku z dodatkiem oleju kokosowego i ksylitolu na małym ogniu przez ok. 20 min co chwilę mieszając. Po wystygnięciu dodać banany i zblendować wszystko na gładką masę.

Przełożyć nadzienie na daktylowy spód ciasta i znowu włożyć do lodówki na kilka minut.
Polewa: Złączyć składniki ze sobą, dodać odrobinę ciepłej wody i dobrze zblendować.
Polewę rozlać na lekko już zimne ciasto i ułożyć ulubione dodatki np. borówki, maliny, migdały.
Włożyć do lodówki na ok. 2h.