Bezglutenowe ciasto waniliowe z fit nutellą

Od: Mrs Endorfina

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
pół wody z puszki po ciecierzycy
130 g mąki (65 g mąki ryżowej, 65 g mąki kukurydzianej)
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
150 ml mleczka kokosowego
10 g masła klarowanego
kilka kropel aromatu waniliowego
3 łyżki ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia

Fit nutella:
2 banany
małe awokado
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki żelatyny

Mus z mango:
mango
łyżka żelatyny

Wykonanie:
Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Białka z wodą z ciecierzycy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników dokładnie ze sobą połączyć, a później delikatnie łyżką dodać ubitą pianę. Foremkę wysmarować masłem, podsypać mąką, przelać ciasto i piec ok. 40 min w 180 stopniach.

Fit nutella: Banany, awokado i czekoladę zblendować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w ok. 100 ml gorącej wody i dodać do kremu. Włożyć na kilka minut do lodówki.

Mus z mango: Mango dokładnie zblendować. Żelatynę rozpuścić w ok. 50 ml gorącej wody i połączyć z musem. Włożyć do lodówki na kilka minut.
Ciasto przekroić na pół i najlepiej nasączyć wodą gazowaną/ wodą z cytryną czy mleczkiem kokosowym. Przełożyć kremem, a na koniec rozsmarować mus z mango. Włożyć do lodówki na ok. 2 h.

Makroskładniki:
Kalorie: 1778 kcal
Węglowodany: 254 g
Tłuszcz: 76 g
Białko: 39 g
10 kawałków
1 kawałek – 178 kcal