Burgery z fasoli mung w sezamie

Od: Kwelka gotuje

Składniki:
1 szkl. ugotowanej fasoli mung Radix-Bis,
pół bardzo drobno pokrojonej cebulki,
sól, pieprz, czosnek granulowany,
białko jajka,
2-4 łyżki otrąb żytnych Radix-Bis,
sezam Radix-Bis,
dodatki: sałata, pomidor, cebula, bułka.

Wykonanie:
Fasolę, cebulę i przyprawy zblenderować na gładką masę. Dodać białko i otręby, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kulki, obtoczyć w sezamie, położyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i lekko spłaszczyć. Piec przez 20 min w temp. 200 stopni, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 min. Gotowe burgery podawać z pomidorkami, sałatą, bułką lub innymi ulubionymi dodatkami.