Chlebek jaglany z płatkami owsianymi

Od: Gotuj i piecz z Joanną /Sama słodycz i szczypta chili…/

Składniki:
200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku
3 łyżki oleju
1łyżka soli
50 g drożdży
500 ml ciepłej wody
około 1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych Radix- Bis
8 łyżek siemienia lnianego

blaszka duża tradycyjna

Wykonanie :
Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i  rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozprowadzamy równomiernie w blaszce, posypujemy płatkami i siemieniem lnianym. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Upieczony chleb wykładamy na kratkę i z wierzchu smarujemy delikatnie masłem.