Chrupiące bagietki z sezamem

Autorstwa: MAMA KARMIĄCA CAŁĄ RODZINKĘ

Składniki:

1 szklanka ciepłej wody
18 g świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego RADIX-BIS
3 szklanki mąki pszennej chlebowej  RADIX-BIS
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego ekologicznego RADIX-BIS
nasiona sezamu

Wykonanie: wodę, mleko kokosowe, cukier i drożdże mieszamy ze sobą, aż połączą się w jedną całość.
Odstawiamy tę mieszankę na 10 minut w ciepłe miejsce.
Następnie mąkę mieszamy dokładnie z solą, na środek wlewamy nasze rozpuszczone drożdże i olej kokosowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być.
Odstawiamy ciasto w misce przykrytej ściereczką do ciepłego miejsca, aby podwoiło swoją objętość. Może to trwać pół godziny, ale także 1,5 h, wszystko zależy od temperatury do jakiej włożycie miskę z ciastem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i oprószamy nasionami sezamu, po czym szczelnie zwijamy w rulon i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bagietki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 min do 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciepłą wodą i nacinamy ostrym nożem.
Piekarnik rozgrzewamy i zaraz przed pieczeniem spryskujemy wodą wewnątrz, aby zrobiło się bardziej wilgotno, to sprawi, że skórka będzie na prawdę chrupiąca.
Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.