Czarna soczewica z polędwiczkami w sosie porowym

Niebywale wyrafinowane danie, które zachwyca wizualnie i smakuje wybornie.
Autorstwa: ZDROWIEJ NA CO DZIEŃ.

Składniki:
150 g SOCZEWICY CZARNEJ
1 łyżka OLEJU KONOPNEGO
1 łyżka masła klarowanego
1 por
sól, pieprz, ulubione zioła
400 ml słodkiej śmietanki

Wykonanie:
Soczewicę należy opłukać i gotować 30 min w osolonej wodzie.
Polędwiczki przyprawić ulubionymi ziołami i piec w 180 stopniach około 30 min.
W miedzy czasie poddusić na maśle pokrojonego, jednego pora około 20 min. Zalać 400 ml słodkiej śmietanki i doprawić solą oraz sporą ilością pieprzu. Gotować na małym ogniu jeszcze ok. 20 min. aby śmietana zgęstniała.
Ugotowaną soczewicę polać olejem konopnym, dodać mięso i sos.