Galette orkiszowe z jeżynami i borówkami

Od: Zabawa w gotowanie

Składniki:
200 g mąki orkiszowej t. 700 RADIX-BIS
100 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 żółtko
1 szklanka jeżyn
1 szklanka borówek lub jagód
2 łyżki mąki orkiszowej t.700
2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Mąkę, cukier oraz masło posiekać na drobno nożem. Dodać jogurt oraz żółtko, posiekać, a następnie zagnieść dość szybko ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dość duży, niekoniecznie idealny okrąg. Owoce wymieszać w misce razem z mąką oraz cukrem. Wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta zostawiając ok 2-3 cm od brzegów. Zawijamy brzegi do środka, tak by było widać po części owoce. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok. 20-30 minut. Na 10 minut przed końcem przekładamy ciasto jak najniżej by przyrumieniło się od spodu. Wyjmujemy, studzimy i serwujemy w miłym towarzystwie.