Kaszotto jaglane

wg przepisu i koncepcji „ZDROWIE NA JĘZYKU”:

Składniki (3 porcje):

120 g kaszy jaglanej (Radix-Bis)
1 duży batat
1 duża papryka czerwona
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
1 brokuł
1 łyżka oleju kokosowego (Radix-Bis)
1 łyżka pestek dyni (Radix-Bis)
1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-Bis)
przyprawy: sól himalajska (Radix-Bis), curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, ulubione zioła.
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem.
Kolejno dodaj drobno pokrojoną paprykę, podsmażaj 3 minut.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, dodaj do pozostałych warzyw. Przykręć gaz i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę batata i dolej trochę wody (ok. 1/3 szklanki). Całość duś 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
W tym czasie ugotuj opłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglaną.
Brokuła ugotuj na parze.
Do patelni dorzuć kurczaka i przyprawy, wymieszaj, kilka minut podsmaż, a następnie duś jeszcze przez chwilę. Teraz dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i całość dobrze wymieszaj.
Danie podaj z uparowanymi brokułami, a wierzch obsyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.