Klops z warzywami i puree z fasoli mung

Od: Kwelka gotuje

Składniki na klopsiki:
500g mięsa mielonego z indyka,
1 bułka,
1 jajko,
sól, pieprz.

Składniki na puree z fasoli:
50 g suchej fasoli mung Radix-Bis,
łyżeczka masła, sól, pieprz, czosnek granulowany.

Wykonanie:
Fasolę namoczyć na 8 godzin i ugotować. Zmiksować z masłem i przyprawami na gładki mus.
Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać przyprawy. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa. Wymieszać i uformować klopsiki.
Z marchewki, selera, cebuli, pora ugotować wywar. Wyjąc warzywa i wrzucić klopsiki. Gotować ok. 20 min.
Gotowe klopsiki podawać z warzywami i puree z fasoli.