Kotleciki z komosy ryżowej

KOMOSA RYŻOWA zwana quinoa zawiera bogactwo witamin i mikroelementów. Winna często gościć na naszym stole, budując odporność i witalność zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Składniki:

1 szkl. KOMOSY RYŻOWEJ białej/czerwonej/kolorowej (wg uznania)

1 łyżka SEZAMU NATURALNEGO

1 cebula

1 mała marchew

200 g pieczarek

2 jajka

1 łyżeczka curry

1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku

3 liście sałaty lodowej/jarmużu

masłom klarowane do smażenia

sól himalajska, pieprz cayen, czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu. Umyć, obrać i pokroić cebulę i pieczarki – usmażyć na maśle. Umytą sałatę porwać na mniejsze kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni. Uprażyć sezam, zetrzeć na drobnej tarce marchew. Do ugotowanej komosy dodać: pieczarki z cebulą, sałatę, marchew, szczypiorek, sezam, curry, sól i pieprz, zioła. Składniki dokładnie wymieszać, połączyć z jajkami. Wilgotnymi od wody dłońmi formować dowolnego kształtu kotleciki, kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron.

Smacznego!