Krucha tarta migdałowo-marcepanowa z kruszonką

Składniki:

200 g MĄKI OWSIANEJ BG

50 g MĄKI MIGDAŁOWEJ

50 g MĄKI Z KOMOSY RYŻOWEJ

100 g CUKRU TRZCINOWEGO BIO

olejek migdałowy

150 g roztopionego masła

50 g MIGDAŁÓW całych

2 żółtka, 1 białko

Masa marcepanowa:

120 g marcepana

50 g masła

2 łyżki mąki migdałowej

piana z 1 białka jaja

Wykonanie:

Mąki wymieszać, dolać masło, jajka, zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 h.

Masa marcepanowa: marcepan i masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać mąkę migdałową. Na koniec pianę z 1 białka jaja.

Ciasto wyjąć z lodówki, odkroić 1/3 i włożyć do zamrażalnika. Ciasto rozłożyć na paterze, posmarowanej masłem. Podpiec w temp. 180 stop.C ok. 10-15 min. do zaróżowienia. Wyłożyć masę marcepanową. Pozostałe schłodzone ciasto  zetrzeć na tarce i znowu podpiec na ok. 15 min. do zaróżowienia.