Pizza na spodzie z komosy ryżowej

Od: Mrs Endorfina

Składniki:
Ciasto
150 g komosy ryżowej
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka oleju lnianego
sól himalajska + przyprawy

Dodatki
200g pieczarek
pół cebuli
pół papryki
kilka suszonych pomidorów
olej kokosowy do smażenia
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy (np. czosnek granulowany, przyprawa do pizzy)
2 łyżki kukurydzy
2 plasterki mozzarelli
garść rukoli

Wykonanie:
Ciasto: Komosę ryżową dobrze przepłukać i namoczyć na minimum 8h. Osączyć z wody, jeszcze raz przepłukać i zblendować z resztą składników na gładką masę. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać ok. 20 min w 180 stopniach.
Dodatki: Gdy ciasto jest w piekarniku podsmażyć na oleju kokosowym pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę oraz suszone pomidory.
Podpieczony spód pizzy posmarować przecierem pomidorowym, posypać ulubionymi przyprawami, rozłożyć ciepłe składniki z patelni. Posypać kukurydzą i dodać pokrojone plasterki sera. Zapiekać jeszcze 5-10 min, aż wszystko się podpiecze a ser roztopi. Przed zjedzeniem dodać liście rukoli.

SMACZNEGO!

Makroskładniki
Kalorie: 923 kcal
Węglowodany: 123 g
Tłuszcz: 36 g
Białko: 36 g
1 kawałek – 154 kcal