Lekkie kolacje

Hummus dyniowy z TRIKSAMI

Od: Zabawa w gotowanie Składniki: 1 szklanka cieciorki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 2 spore łyżki puree z dyni 1 łyżka soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej wody z gotowania ciecierzycy 2 łyżki oliwy + 2 do podania Sól, pieprz Oliwa, natka pietruszki, sezam Do podania: TRIKSY Wykonanie: W blenderze umieszczamy cieciorkę, czosnek, […]

Pasztet jaglano-selerowy

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2 bulwy selera (700g), 2 korzenie pietruszki (300 g), 1 por (tylko biała część), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2/3 szklanki mielonych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, szczypta imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka majeranku, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki lubczyku, pół łyżeczki mielonej kolendry, spora szczypta gałki […]

Jaglane smoothie

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3 łyżki płatków jaglanych, 3 żółte śliwki, 1 łyżeczka macy, Wykonanie: Zmiksuj 3 żółte śliwki z 3 łyżkami płatków jaglanych od Radix-Bis i łyżeczką sproszkowanej macy od Radix-Bis. Można dosłodzić. Na smoothie połóż dodatki. Ja użyłam czereśni, migdałów i nasion chia od Radix-Bis.

Sałatka jaglana na wynos

Od: Kwelka gotuje Składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, curry i kurkuma do smaku, plastry pomidora malinowego, sałata, pokrojony ogórek, upieczone rzodkiewki. Wykonanie: Na dół słoika wsypać 5 łyżek ugotowanej z przyprawą curry i kurkumą kaszy jaglanej od Radix-Bis, następnie 2 plastry pomidorka malinowego, podartą sałatę, pokrojony ogórek i upieczone rzodkiewki.

Kasza gryczana ze szpinakiem i cukinią

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1/2 szkl. kaszy gryczanej 1 mała cukinia 1 cebula 3 garście szpinaku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: kasze ugotować wg opisu na opakowaniu. Cukinię i cebulę pokroić wg uznania. Podsmażyć na oleju, na koniec dodać szpinak i pozostałe przyprawy.Wymieszać. Podawać na ciepło. Doskonale też smakuje […]

Pieczarki faszerowane komosą ryżową

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2/3 szkl. komosy ryżowej białej od Radix-Bis, 5 pieczarek portobello lub 6 dużych zwykłych, cebulka, natka pietruszki, 2 łyżki tartego sera, sól, pieprz. Wykonanie: Komosę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, wyjąć nóżki i brązowe blaszki. Cebulę drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę z pieczarkami, doprawić do smaku. […]

Placuszki kokosowe z jagodami

Od: Buduj od kuchni Składniki: 2 jajka 1łyżeczka erytrolu 35g mąki kokosowej Radix-Bis 10g izolatu ciasteczkowego 3 Łyżki jogurtu naturalnego 3/4 proszku do pieczenia bez glutenu 10g budyniu waniliowego jagodyyy , jagooddy Wykonanie: Jajka zmiksuj ze słodzikiem na biszkopt. Dodaj mąki, izolat, proszek, budyń i jogurt. Zmiksuj jeszcze raz. Konsystencja musi być lekko gęsta. Wrzuć […]

Brokułowe placuszki

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 ugotowany brokuł, 1 jajko, sól, pieprz, 3 łyżki mielonego siemienia lnianego od Radix-Bis, ok. 5 łyżek otrębów, kawałek pokruszonej fety, 2 ząbki czosnku. Wykonanie: W misce wymieszać wszystkie składniki. Łyżką nakładać porcjami masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min w temp. 190 stopni.

Wegański paprykarz

Od: Kwelka gotuje Składniki (na jeden słoik): ½ szklanki kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2 nieduże marchewki, 1 cebula, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki wędzonej papryki albo czubata łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki chili, 2 – 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie, sól i […]

Pęczakowa sałatka z morelami

Od: Kwelka gotuje Składniki: pół szkl. pęczaku od Radix-Bis, łyżeczka masła, sól, pieprz, mała garść zielonych liści (np. szpinak, rukola, jarmuż), kilka rzodkiewek, 3 morele, orzeszki pionowe od Radix-Bis, sok z cytryny, czosnek granulowany, papryka słodka, ziarenka granatu opcjonalnie. Wykonanie: Pęczak ugotować z solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Po ugotowaniu zostawić go na 10 min […]

Zielone pancakes

Od: Kwelka gotuje Składniki: pół bardzo dojrzałego awokado, 2 jajka, 1/3 szklanki mąki ryżowej of Radix-Bis, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej od Radix-Bis, 2/3 szklanki mleka migdałowwgo, 1 łyżka pokrojonego szpinaku, 1 łyżeczka proszeku do pieczenia, sól i pieprz. Wykonanie: Awokado dokładnie blendujemy ze szpinakiem. Do masy dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli ciasto będzie […]

Gryczana fritata

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3 jajka, 4 pieczarki, 1 cebula, pół papryki, 7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej Radix-Bis, sól, pieprz, olej kokosowy do smażenia, natka pietruszki. Wykonanie: Pieczarki oczyścić i podsmażyć z pokrojoną cebulką. W misce rozbełtać jajka, dodać resztę składników, wymieszać. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię. Na początku smażyć jak jajecznicę. Gdy masa […]