Lekkie kolacje

Kokosowe ciasto z kaszy manny

Od: Kuchnia Magdaleny Składniki: 2 szklanki kaszy manny razowej orkiszowej Radix-Bis 1 szklanka wiórek kokosowych 2 jajka 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 moreli Wykonanie: W misce mieszamy składniki suche: kaszę mannę z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z […]

Ciasteczka owsiane na słono

Od: Kuchnia Magdaleny Składniki: 4 białka 150 g pestek dyni mielonych Radix-Bis 50 g pestek dyni prażonych z solą himalajską Radix-Bis szczypta soli himalajskiej Wykonanie: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy zmielone pestki dyni i dalej miksujemy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni z dodatkiem soli himalajskiej i […]

Roladki nadziewane pomidorami suszonymi i orzechami

Od: Kuchnia Magdaleny Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 szklanki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis sól, pieprz olej do smażenia Nadzienie: 150 g serka śmietankowego 4-5 pomidorów suszonych z oleju garść orzechów włoskich sól, pieprz Panierka: 1 szklanka bułki […]

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i soczewicą

Od: Fabryka Pomysłów Składniki: 3-4 czerwone papryki (u mnie poszło 3,5 sztuki papryki) 100g suchej kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki) 100g suchej zielonej soczewicy 400g pomidorów w puszce (1 puszka) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki oregano Sól […]

Sałatka z komosą ryżową z warzywami

Od: Fabryka Pomysłów Składniki: ½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki itp. 1 większy burak 2 spore marchewki 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku sól Wykonanie: Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze […]

Kotlety sojowe w cieście serowym

Od: Di bloguje Składniki: 150g kotletów sojowych (u mnie big steaki – Radix-Bis) Wywar (*): 1 litr wody 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sos sojowy (wg smaku) pieprz Ciasto: 1 szklanka mleka 1 jajko 100g maki pszennej 100g żółtego sera 1 łyżeczka curry (lub wg gustu) sól Ponadto: mąka pszenna […]

Czarny ryż jaśminowy z warzywami

Od: Gotuj i piecz z Joanną .. Składniki: 300 g ryżu czarnego jaśminowego Radix- Bis 1 cebula 1 duża marchewka 4 pieczarki 2 łyżki masła 1 malutka cukinia 1mała kapusta pak choi 1 łyżeczka ziół prowansalskich na czubek noża papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku […]

Chlebek jaglany z płatkami owsianymi

Od: Gotuj i piecz z Joanną /Sama słodycz i szczypta chili…/ Składniki: 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki oleju 1łyżka soli 50 g drożdży 500 ml ciepłej wody około 1 kg mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych Radix- Bis 8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną […]

Sałatka z komosy ryżowej

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej 1/2 świeżego pomidora 3 pomidory suszone 2 łyżki groszku 1-2 jajka sadzone sól, pieprz do smaku ulubiony tart ser – oscypek, cheddar, parmezan etc. Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić do smaku.

Kokosowa kaszka owsiana z pistacjami

Od: Di gotuje Składniki: 100g kaszki owsianej 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu (lub wg gustu) Dodatkowo: pistacje orzechy laskowe płatki migdałowe Wykonanie: Kaszkę zalać podgrzanym mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Całość dosłodzić miodem i odstawić, na kilka minut, aby kaszka zgęstniała. Podawać posypaną posiekanymi orzechami laskowymi, pistacjami oraz płatkami migdałów.

Hummus dyniowy z TRIKSAMI

Od: Zabawa w gotowanie Składniki: 1 szklanka cieciorki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 2 spore łyżki puree z dyni 1 łyżka soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej wody z gotowania ciecierzycy 2 łyżki oliwy + 2 do podania Sól, pieprz Oliwa, natka pietruszki, sezam Do podania: TRIKSY Wykonanie: W blenderze umieszczamy cieciorkę, czosnek, […]

Pasztet jaglano-selerowy

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2 bulwy selera (700g), 2 korzenie pietruszki (300 g), 1 por (tylko biała część), 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2/3 szklanki mielonych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, szczypta imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka majeranku, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki lubczyku, pół łyżeczki mielonej kolendry, spora szczypta gałki […]