Lekkie kolacje

Zielone pancakes

Od: Kwelka gotuje Składniki: pół bardzo dojrzałego awokado, 2 jajka, 1/3 szklanki mąki ryżowej of Radix-Bis, 1/3 szklanki mąki kukurydzianej od Radix-Bis, 2/3 szklanki mleka migdałowwgo, 1 łyżka pokrojonego szpinaku, 1 łyżeczka proszeku do pieczenia, sól i pieprz. Wykonanie: Awokado dokładnie blendujemy ze szpinakiem. Do masy dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli ciasto będzie […]

Gryczana fritata

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3 jajka, 4 pieczarki, 1 cebula, pół papryki, 7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej Radix-Bis, sól, pieprz, olej kokosowy do smażenia, natka pietruszki. Wykonanie: Pieczarki oczyścić i podsmażyć z pokrojoną cebulką. W misce rozbełtać jajka, dodać resztę składników, wymieszać. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię. Na początku smażyć jak jajecznicę. Gdy masa […]

Pizza na spodzie z komosy ryżowej

Od: Mrs Endorfina Składniki: Ciasto 150 g komosy ryżowej łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka oleju lnianego sól himalajska + przyprawy Dodatki 200g pieczarek pół cebuli pół papryki kilka suszonych pomidorów olej kokosowy do smażenia 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy (np. czosnek granulowany, przyprawa do pizzy) 2 łyżki kukurydzy 2 plasterki mozzarelli garść rukoli Wykonanie: Ciasto: Komosę […]

Sałatka w słoiku

Od: Kwelka gotuje Składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej kilka ugotowanych różyczek brokuła kilka rzodkiewek plasterek pomidora. Wykonanie: Do słoika wsyp 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, kilka ugotowanych różyczek brokuła, plasterki pomidora ze szczypiorkiem i upieczone rzodkiewki.

Cebularze z kaniwą

Od: Mama Karmiąca Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej chlebowej, u mnie Radix – bis 250 ciepłej ml wody 1 jajko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g suszonych drożdży 60 g rozpuszczonego oleju kokosowego, u mnie Radix – bis Nadzienie: 500 g obranej cebuli 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, u mnie Radix – […]

Smoothie gryczane

Od: Kwelka gotuje Składniki: pół awokado, 20 g szpinaku, pół banana, łyżka syropu klonowego, czubata łyżka nasion chia od Radix-Bis, pół szklanki mleka, 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej od Radix-Bis. Wykonanie: Zmiksuj na gładki krem wszystkie składniki. Źródło: blog Nasza Kasza

Pancakes truskawkowe

od: Buduj od Kuchni Składniki: 2 jajka + 1 białko -> ubita piana 1łyżeczka erytrolu 35g mąki kokosowej Radix-Bis 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez glutenu 30ml mleka 0,5% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 10g izolatu 10g surowych ziaren kakao lub 2 kostki gorzkiej czekolady 90% ,pokrusz kilka truskawek pokrojonych drobno do masy i […]

Placuszki cukiniowo-fasolowe

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 cukinia, 1 szklanka ugotowanej fasolki mung Radix-Bis, natka pietruszki, 1 łyżka mąki z ciecierzycy od Radix-Bis, 2 łyżki mąki kukurydzianej od Radix-Bis, sól, pieprz. Wykonanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natkę drobno posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładaj masę i uformuj placek. Smażyć […]

Burgery z fasoli mung w sezamie

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 szkl. ugotowanej fasoli mung Radix-Bis, pół bardzo drobno pokrojonej cebulki, sól, pieprz, czosnek granulowany, białko jajka, 2-4 łyżki otrąb żytnych Radix-Bis, sezam Radix-Bis, dodatki: sałata, pomidor, cebula, bułka. Wykonanie: Fasolę, cebulę i przyprawy zblenderować na gładką masę. Dodać białko i otręby, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kulki, obtoczyć w sezamie, […]

Chleby z pełnych ziaren RADIX-BIS

Chleby RADIX-BIS przygotowane przez  Mama Karmiąca: Ile ja się kiedyś musiałam nagłowić, żeby upiec taki chleb.. Co dodać, a czego nie i w jakich ilościach. A teraz sklep Radix – bis oferuje nam gotowe mieszanki, do których należy dodać 3 proste składniki. Cud nad Wisłą! Bym powiedziała. W ofercie znaleźć można 3 rodzaje chleba: Rustykalny […]

Sałatka z czarną soczewicą

Od Kwelka gotuje: 40 g czarnej soczewicy od Radix-Bis ugotować. Kawałek pora umyć i pokroić. Ugotowaną soczewicę wymieszać z porem i odsączonym tuńczykiem z puszki. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i oregano. Posypać natką pietruszki.

Lekkie sajgonki z komosą białą

Od Kwelka gotuje: Zdrowe i lekkie sajgonki z białą komosą, gotowanym kurczakiem i warzywami Na nawilżony papier ryżowy położyć plasterki rzodkiewki, ugotowaną marchewkę pokrojoną w słupki, gotowanego kurczaka 2 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej od Radix-Bis i liść sałaty. Nadzienie zwinąć; można ugotować na parze lub zapiec w piekarniku. Podawać z ulubionym sosem.