Wartościowe śniadania

Sałatka z komosą ryżową z warzywami

Od: Fabryka Pomysłów Składniki: ½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki itp. 1 większy burak 2 spore marchewki 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku sól Wykonanie: Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze […]

Ciecierzyca w pomidorowym curry

Od: Kwelka gotuje Składniki: 200 g piersi indyka, 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy od Radix-Bis, 3 pomidory lub pół puszki pomidorów, cebula, sól, pieprz, curry, kurkuma, kolendra, liść kafir. Wykonanie: Mięso pokroić i doprawić solą i pierzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Usmażyć cebulę wraz z przyprawami. Dodać mięso. Po 10 min dodać sparzone i […]

Czarny ryż jaśminowy z warzywami

Od: Gotuj i piecz z Joanną .. Składniki: 300 g ryżu czarnego jaśminowego Radix- Bis 1 cebula 1 duża marchewka 4 pieczarki 2 łyżki masła 1 malutka cukinia 1mała kapusta pak choi 1 łyżeczka ziół prowansalskich na czubek noża papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku […]

Chlebek jaglany z płatkami owsianymi

Od: Gotuj i piecz z Joanną /Sama słodycz i szczypta chili…/ Składniki: 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki oleju 1łyżka soli 50 g drożdży 500 ml ciepłej wody około 1 kg mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych Radix- Bis 8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną […]

Jaglane śniadanko na wynos

Od: Kwelka gotuje Składniki: 200 ml mleka migdałowego 3 czubate łyżki płatków jaglanych 1 łyżka Ksylitolu garść ziarenek granatu. Wykonanie: Zagotować mleko migdałowe z płatkami jaglanymi (Radix-Bis), ok. 5 min. Pod koniec dodać ksylitolu od Radix-Bis. Jaglankę przełożyć do słoika (lub miseczki jeśli zjecie od razu), posypać ziarenkami granatu.

Kokosowa kaszka owsiana z pistacjami

Od: Di gotuje Składniki: 100g kaszki owsianej 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu (lub wg gustu) Dodatkowo: pistacje orzechy laskowe płatki migdałowe Wykonanie: Kaszkę zalać podgrzanym mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Całość dosłodzić miodem i odstawić, na kilka minut, aby kaszka zgęstniała. Podawać posypaną posiekanymi orzechami laskowymi, pistacjami oraz płatkami migdałów.

Zdrowy zielony mech

Od: Mrs Endorfina Składniki: Ciasto szpinakowe: 3 jajka 10 g oleju kokosowego 130 g mąki ( 50 g ryżowej, 50 g mąki jaglanej, 30 g kukurydzianej) 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżki budyniu o smaku krówki bez cukru 100 ml mleczka kokosowego kilka kropel aromatu waniliowego 50 g ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 […]

Owsianka z ziarnem kakaowca

Od: Buduj od Kuchni Składniki: 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 120ml mleka 0,5% 2 łyżeczki erytrolu 15g kakao 1/2 banana do gotowania a druga połowa na wierzch 🍌 8g ziaren surowych kakao Radix-Bis 10g czekolady gorzkiej 90% 15g migdałów prażonych 1/2 serka + 1 łyżka mleka 0,5% + 1łyżeczka izolatu o smaku białej czekolady ➡wymieszaj […]

Hummus dyniowy z TRIKSAMI

Od: Zabawa w gotowanie Składniki: 1 szklanka cieciorki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 2 spore łyżki puree z dyni 1 łyżka soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej wody z gotowania ciecierzycy 2 łyżki oliwy + 2 do podania Sól, pieprz Oliwa, natka pietruszki, sezam Do podania: TRIKSY Wykonanie: W blenderze umieszczamy cieciorkę, czosnek, […]

Pasztet z kaszy

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2 duże cukinie, 2 cbule, 1 duża marchew, 1 ząbek czosnku, 2 jajka, 2 łyżki siemienia lnianego od Radix-Bis, 3 łyżki mielonego lnu, ok. 130g kurek, 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/3 szkl. kaszy gryczanej od Radix-Bis, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy od Radix-Bis, sól, pieprz, gałązka rozmarynu. Wykonanie: Cukinię zetrzeć na […]

Żytnie racuszki z jabłkiem

Od: Buduj od kuchni Składniki na 8 placuszków ( 4 placki- 1 porcja): 3 jajka, 2 łyżeczki erytrolu Radix-Bis, 180g jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia bez glutenu, 2 łyżki płaskie izolatu, 3 łyżeczki mąki kokosowej, 2 łyżki mąki żytniej, 1 łyżka mąki ryżowej, cynamon, 2 średnie jabłka. Sosik jogurtowo-waniliowy : […]

Pieczarki faszerowane komosą ryżową

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2/3 szkl. komosy ryżowej białej od Radix-Bis, 5 pieczarek portobello lub 6 dużych zwykłych, cebulka, natka pietruszki, 2 łyżki tartego sera, sól, pieprz. Wykonanie: Komosę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, wyjąć nóżki i brązowe blaszki. Cebulę drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę z pieczarkami, doprawić do smaku. […]