Sałatki

Sałatka jaglana na wynos

Od: Kwelka gotuje Składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, curry i kurkuma do smaku, plastry pomidora malinowego, sałata, pokrojony ogórek, upieczone rzodkiewki. Wykonanie: Na dół słoika wsypać 5 łyżek ugotowanej z przyprawą curry i kurkumą kaszy jaglanej od Radix-Bis, następnie 2 plastry pomidorka malinowego, podartą sałatę, pokrojony ogórek i upieczone rzodkiewki.

Pęczakowa sałatka z morelami

Od: Kwelka gotuje Składniki: pół szkl. pęczaku od Radix-Bis, łyżeczka masła, sól, pieprz, mała garść zielonych liści (np. szpinak, rukola, jarmuż), kilka rzodkiewek, 3 morele, orzeszki pionowe od Radix-Bis, sok z cytryny, czosnek granulowany, papryka słodka, ziarenka granatu opcjonalnie. Wykonanie: Pęczak ugotować z solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Po ugotowaniu zostawić go na 10 min […]

Sałatka w słoiku

Od: Kwelka gotuje Składniki: 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej kilka ugotowanych różyczek brokuła kilka rzodkiewek plasterek pomidora. Wykonanie: Do słoika wsyp 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, kilka ugotowanych różyczek brokuła, plasterki pomidora ze szczypiorkiem i upieczone rzodkiewki.

Sałatka z quinoa i czekoladowym winegrettem

Od: Kwelka gotuje Składniki na sałatkę: 1 1/2 szklanki ugotowanej białej komosy ryżowej Radix-Bis, 2 duże garści młodych listków sałaty, 1 duża kalarepa, 1 duży pomidor, 4 łyżki stołowe oliwy, 250 g umytych, pokrojonych w plasterki truskawek, 6 -8 dużych, miękkich daktyli pokrojonych w ukośne plastry, sól i pieprz do smaku, 400 g bobu, 100 […]

Bulgur z pieczarkami

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1/4szklanki kaszy bulgur Radix-Bis, 4 duże pieczarki, 1 cebula, 3 łyżki startego sera, natka pietruszki, sól, pieprz. Wykonanie: Kasze ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Pieczarki umyć, pokroić w grubą kostkę i usmażyć na wodzie z pokrojoną cebulą. Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami, serem i przyprawami. Posypać natką pietruszki.

Sałatka z kuskusem

Od: Mama Karmiąca Składniki: 15 łyżek przygotowanej kaszy kuskus Radix – Bis 3 duże pieczarki 1/2 puszki kukurydzy 6 suszonych pomidorów Radix – Bis około 6 różyczek ugotowanego brokuła 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia czarna sól himalajska Radix – Bis czarny pieprz Kilka dni wcześniej przygotowuję pomidory. Do wyparzonego słoika wrzucam suszone […]

Sałatka z czarną soczewicą

Od Kwelka gotuje: 40 g czarnej soczewicy od Radix-Bis ugotować. Kawałek pora umyć i pokroić. Ugotowaną soczewicę wymieszać z porem i odsączonym tuńczykiem z puszki. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i oregano. Posypać natką pietruszki.

Wiosenna sałatka z quinoa

Od Kwelka gotuje: Składniki: po 1/4 szklanki kaszy bulgur i białej quinoa z Radix-Bis, 5 rzodkiewek, kilka ugotowanych szparagów. Komosę ryżową i bulgur ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Rzodkiewki umyć i pokroić. W misce wymieszać ugotowane ziarna, pokrojone szparagi i rzodkiewki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Sałatka z soczewicy i bobu

Od Kwelka gotuje: Ok. 45 g czarnej soczewicy Radix-Bis ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Kilka szparagów, kilka różyczek brokuła i garść bobu ugotować. Kilka liści sałaty umyć i podrzeć na mniejsze kawałki. Soczewicę wymieszać z warzywami, polać łyżką oliwy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Sałatka owocowa z komosą ryżową

Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka od: ZABAWA W GOTOWANIE Składniki: 2 banany 2 kiwi kilka truskawek trochę winogrona 1 limonka 3 kostki gorzkiej czekolady 1/3 szklanki KOLOROWEJ KOMOSY RYŻOWEJ 1 szklanka wody do podania: jogurt naturalny, miód, ORZESZKI PINIOWE Wykonanie: Wszystkie owoce obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Układamy je na blaszce do pieczenia i […]

Kaniwa w lekkiej sałatce

Składniki: 200 g KANIWY 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 pomidory (pozbawione gniazd nasiennych i skórki) 1/2 cukinii 1/2 zielonego ogórka 200 g pieczarek 1 cebula 100 g rukoli 1 łyżka masła 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) Sos: 3 łyżki OLEJU KONOPNEGO 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka ulubionej musztardy […]

Kasza bulgur ze świeżymi warzywami i miodowo-cytrynowym dressingiem

Składniki: 1 szkl. KASZY BULGUR 1 łyżka JAGODY PERUWIAŃSKIEJ 1 ogórek świeży 3 średnie pomidory pół pęczka szczypiorku 1/2 cukinii 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól himalajska 2-3 łyżki oleju lnianego pół pęczka natki pietruszki Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy drobno. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych. Szczypiorek […]