Smaczne obiady

Ryż czerwony z awokado i rybą

Od: Buduj od Kuchni Składniki: strąg łososiowy w marynacie jogurtowo-cytrynowej brokuły gotowane + awokado+ pomidor ryż czerwony Radix-Bis Świetnie komponuje się z rybami

Tarta warzywna

Od: Kwelka gotuje Składniki: pół szklanki zmielonych płatków owsianych, pół szkl. otrębów żytnik Radix-Bis, pół szkl. mąki orkiszowej razowej, 1 jajko, 1/4 szkl. mleka 2%, sól i pieprz. Wykonanie: Fatsz: brokuł ugotowany al’dente, pokrojony por, kilka pomidorków koktajlowych, kilka pasków papryki. Zalewa :220 ml kefiru, zioła prowansalskie, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 ząbki czosnku, pieprz, […]

Burgery z fasoli mung w sezamie

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 szkl. ugotowanej fasoli mung Radix-Bis, pół bardzo drobno pokrojonej cebulki, sól, pieprz, czosnek granulowany, białko jajka, 2-4 łyżki otrąb żytnych Radix-Bis, sezam Radix-Bis, dodatki: sałata, pomidor, cebula, bułka. Wykonanie: Fasolę, cebulę i przyprawy zblenderować na gładką masę. Dodać białko i otręby, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kulki, obtoczyć w sezamie, […]

Klops z warzywami i puree z fasoli mung

Od: Kwelka gotuje Składniki na klopsiki: 500g mięsa mielonego z indyka, 1 bułka, 1 jajko, sól, pieprz. Składniki na puree z fasoli: 50 g suchej fasoli mung Radix-Bis, łyżeczka masła, sól, pieprz, czosnek granulowany. Wykonanie: Fasolę namoczyć na 8 godzin i ugotować. Zmiksować z masłem i przyprawami na gładki mus. Do miski włożyć mięso, wbić […]

Steki sojowe w płatkach kukurydzianych

Od: Mama Karmiąca Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych big steak Radix – bis 1 litr bulionu warzywnego 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego 2 – 3 jaja opiekane płatki kukurydziane czarna sól himalajska Radix – bis pieprz olej kokosowy Radix – bis Wykonanie: Bulion warzywny zagotowujemy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Do […]

Kasza bulgur z awokado

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3/4 ugotowanej szklanki kaszy bulgur od Radix-Bis, 1 awokado, 2 jajka, sól, pieprz, szczypiorek, olej kokosowy. Wykonanie: Awokado przekroić na 4 plastry tak, aby dwa plastry były pokrojone od środka. W dwóch dużych plastrach ostrożnie wykroić dziurki. Na rozgrzanej patelni położyć dwa duże plastry awokado i wbić do środka jajko. Patelnię […]

Pizza na batacie

Od; Kwelka gotuje Składniki: 1 batat, 50g mielonego siemienia lnianego Radix-Bis, mąka z ryżu brązowego, sól, pieprz, suszony tymianek, czosnek granulowany, dodatki: ser kozi, mozarella, pomidor, cebula, kolba kukurydzy, suszone oregano. Wykonanie: Batata zważyć, obrać drobno pokroić i ugotować. Ugotowanego i odsączonego batata zetrzeć na puree. Do miski wsypać zmielony len i tyle mąki, żeby […]

Chleby z pełnych ziaren RADIX-BIS

Chleby RADIX-BIS przygotowane przez  Mama Karmiąca: Ile ja się kiedyś musiałam nagłowić, żeby upiec taki chleb.. Co dodać, a czego nie i w jakich ilościach. A teraz sklep Radix – bis oferuje nam gotowe mieszanki, do których należy dodać 3 proste składniki. Cud nad Wisłą! Bym powiedziała. W ofercie znaleźć można 3 rodzaje chleba: Rustykalny […]

Bulgur z pieczarkami

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1/4szklanki kaszy bulgur Radix-Bis, 4 duże pieczarki, 1 cebula, 3 łyżki startego sera, natka pietruszki, sól, pieprz. Wykonanie: Kasze ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Pieczarki umyć, pokroić w grubą kostkę i usmażyć na wodzie z pokrojoną cebulą. Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami, serem i przyprawami. Posypać natką pietruszki.

Chłodnik malinowy

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 duży pomidor malinowy, garść malin, odrobina soli erytrol Radix-Bis. Wykonanie: Pomidor obrać ze skórki, pokroić na kawałki,  włożyć do garnka razem z malinami. Ugotować. Dodać sól i erytrol. Zmiksować i schłodzić w lodówce. Przed podaniem chłodnik można przetrzeć przez sitko

Sałatka z czarną soczewicą

Od Kwelka gotuje: 40 g czarnej soczewicy od Radix-Bis ugotować. Kawałek pora umyć i pokroić. Ugotowaną soczewicę wymieszać z porem i odsączonym tuńczykiem z puszki. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i oregano. Posypać natką pietruszki.

Lekkie sajgonki z komosą białą

Od Kwelka gotuje: Zdrowe i lekkie sajgonki z białą komosą, gotowanym kurczakiem i warzywami Na nawilżony papier ryżowy położyć plasterki rzodkiewki, ugotowaną marchewkę pokrojoną w słupki, gotowanego kurczaka 2 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej od Radix-Bis i liść sałaty. Nadzienie zwinąć; można ugotować na parze lub zapiec w piekarniku. Podawać z ulubionym sosem.