Smaczne obiady

Polskie stir-fry z kaszą jaglaną i fasolką szparagową

Od: Kwelka gotuje Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 1 dymka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, pół białej papryki, garść szpinaku, 1 jajko, 1/2 cytryny. Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na żaroodpornej patelni (skillecie) lub zwykłej patelni, na oliwie […]

Naleśniki z awokado i owocami

Od: Mrs Endorfina Składniki: Ciasto: 3 jajka łyżeczka roztopionego i ciepłego oleju kokosowego 130 g mąki (50 g mąki jaglanej, 50 g mąki gryczanej, 30 g mąki kokosowej) 20 g odżywki białkowej (ewentualnie budyniu) 2 łyżeczki nasion chia (ewentualnie siemienia lnianego/ błonnika witalnego) 100 ml kefiru (ew. mleka bez laktozy/kokosowego) + cynamon, kurkuma Nadzienie: pół […]

Gryczana fritata

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3 jajka, 4 pieczarki, 1 cebula, pół papryki, 7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej Radix-Bis, sól, pieprz, olej kokosowy do smażenia, natka pietruszki. Wykonanie: Pieczarki oczyścić i podsmażyć z pokrojoną cebulką. W misce rozbełtać jajka, dodać resztę składników, wymieszać. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnię. Na początku smażyć jak jajecznicę. Gdy masa […]

Pizza na spodzie z komosy ryżowej

Od: Mrs Endorfina Składniki: Ciasto 150 g komosy ryżowej łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka oleju lnianego sól himalajska + przyprawy Dodatki 200g pieczarek pół cebuli pół papryki kilka suszonych pomidorów olej kokosowy do smażenia 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy (np. czosnek granulowany, przyprawa do pizzy) 2 łyżki kukurydzy 2 plasterki mozzarelli garść rukoli Wykonanie: Ciasto: Komosę […]

Cebularze z kaniwą

Od: Mama Karmiąca Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej chlebowej, u mnie Radix – bis 250 ciepłej ml wody 1 jajko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g suszonych drożdży 60 g rozpuszczonego oleju kokosowego, u mnie Radix – bis Nadzienie: 500 g obranej cebuli 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, u mnie Radix – […]

Tarty jaglane w trzech odsłonach

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2 jajka, sól, pieprz, curry, kurkuma, 4 suszone pomidorki, pół cukinii, pół pęczka ugotowanych szparagów, 2 garści ugotowanego bobu, 3 łyżki groszku, olej ze słoika z suszonych pomidorów; zalewa: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki tartego sera grana padano lub parmezanu, ząbek czosnku, sól, […]

Ryż czerwony z awokado i rybą

Od: Buduj od Kuchni Składniki: strąg łososiowy w marynacie jogurtowo-cytrynowej brokuły gotowane + awokado+ pomidor ryż czerwony Radix-Bis Świetnie komponuje się z rybami

Tarta warzywna

Od: Kwelka gotuje Składniki: pół szklanki zmielonych płatków owsianych, pół szkl. otrębów żytnik Radix-Bis, pół szkl. mąki orkiszowej razowej, 1 jajko, 1/4 szkl. mleka 2%, sól i pieprz. Wykonanie: Fatsz: brokuł ugotowany al’dente, pokrojony por, kilka pomidorków koktajlowych, kilka pasków papryki. Zalewa :220 ml kefiru, zioła prowansalskie, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 ząbki czosnku, pieprz, […]

Burgery z fasoli mung w sezamie

Od: Kwelka gotuje Składniki: 1 szkl. ugotowanej fasoli mung Radix-Bis, pół bardzo drobno pokrojonej cebulki, sól, pieprz, czosnek granulowany, białko jajka, 2-4 łyżki otrąb żytnych Radix-Bis, sezam Radix-Bis, dodatki: sałata, pomidor, cebula, bułka. Wykonanie: Fasolę, cebulę i przyprawy zblenderować na gładką masę. Dodać białko i otręby, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kulki, obtoczyć w sezamie, […]

Klops z warzywami i puree z fasoli mung

Od: Kwelka gotuje Składniki na klopsiki: 500g mięsa mielonego z indyka, 1 bułka, 1 jajko, sól, pieprz. Składniki na puree z fasoli: 50 g suchej fasoli mung Radix-Bis, łyżeczka masła, sól, pieprz, czosnek granulowany. Wykonanie: Fasolę namoczyć na 8 godzin i ugotować. Zmiksować z masłem i przyprawami na gładki mus. Do miski włożyć mięso, wbić […]

Steki sojowe w płatkach kukurydzianych

Od: Mama Karmiąca Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych big steak Radix – bis 1 litr bulionu warzywnego 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego 2 – 3 jaja opiekane płatki kukurydziane czarna sól himalajska Radix – bis pieprz olej kokosowy Radix – bis Wykonanie: Bulion warzywny zagotowujemy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Do […]

Kasza bulgur z awokado

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3/4 ugotowanej szklanki kaszy bulgur od Radix-Bis, 1 awokado, 2 jajka, sól, pieprz, szczypiorek, olej kokosowy. Wykonanie: Awokado przekroić na 4 plastry tak, aby dwa plastry były pokrojone od środka. W dwóch dużych plastrach ostrożnie wykroić dziurki. Na rozgrzanej patelni położyć dwa duże plastry awokado i wbić do środka jajko. Patelnię […]