Zdrowe słodkości

Kulki mocy orzechowo – morelowe

Od: Fabryka Pomysłów Składniki: ½ szklanki płatków owsianych górskich* 100g suszonych moreli 50g orzechów nerkowca Wiórki kokosowe do obtoczenia (ok. 2 łyżek) *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć płatków owsianych bezglutenowych Wykonanie: Suszone morele namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Płatki owsiane grubo zmielić w rozdrabniaczu. Przesypać do miski. Orzechy również zmielić, prawie na […]

Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie

Od: Di gotuje Składniki: Spód: 200g daktyli 200g mąki z orzechów nerkowca Masa: 200g orzechów nerkowca 150 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła) 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc. Przygotować spód. Daktyle wymoczyć w wodzie, dokładnie […]

Kokosowy pudding z tapioki

Od: Kwelka gotuje Składniki: puszka mleka kokosowego Radix-Bis, 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis, 2 łyżeczki palantynozy Radix-Bis, 4 łyżki dżemu truskawkowego Radix-Bis, ziarenka granatu. Wykonanie: Do garnka wlać mleko kokosowe, wsypać tapiokę, wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać palantynozę i gotować przez 12-15 min. mieszając od czasu do czasu. Do dwóch […]

Babeczki z mąką migdałową

Od: Gotuj i piecz z Joanną /Sama słodycz i szczypta chili../ Składniki: 3 jajka 1łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g miękkiego masła 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z buraków dla koloru 150 g mąki migdałowej Radix-Bis 70 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru trzcinowego ( można zastąpić ksylitolem […]

Jaglane śniadanko na wynos

Od: Kwelka gotuje Składniki: 200 ml mleka migdałowego 3 czubate łyżki płatków jaglanych 1 łyżka Ksylitolu garść ziarenek granatu. Wykonanie: Zagotować mleko migdałowe z płatkami jaglanymi (Radix-Bis), ok. 5 min. Pod koniec dodać ksylitolu od Radix-Bis. Jaglankę przełożyć do słoika (lub miseczki jeśli zjecie od razu), posypać ziarenkami granatu.

Bezglutenowe ciasto waniliowe z fit nutellą

Od: Mrs Endorfina Składniki: Ciasto: 2 jajka pół wody z puszki po ciecierzycy 130 g mąki (65 g mąki ryżowej, 65 g mąki kukurydzianej) 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 150 ml mleczka kokosowego 10 g masła klarowanego kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia Fit nutella: 2 banany małe awokado […]

Owsianka z ziarnem kakaowca

Od: Buduj od Kuchni Składniki: 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 120ml mleka 0,5% 2 łyżeczki erytrolu 15g kakao 1/2 banana do gotowania a druga połowa na wierzch 🍌 8g ziaren surowych kakao Radix-Bis 10g czekolady gorzkiej 90% 15g migdałów prażonych 1/2 serka + 1 łyżka mleka 0,5% + 1łyżeczka izolatu o smaku białej czekolady ➡wymieszaj […]

Rolada z białym makiem

Od: Kuchnia Magdaleny Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szklanka maku białego Radix-Bis 100 g orzechów włoskich/laskowych 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix-Bis […]

Jaglane smoothie

Od: Kwelka gotuje Składniki: 3 łyżki płatków jaglanych, 3 żółte śliwki, 1 łyżeczka macy, Wykonanie: Zmiksuj 3 żółte śliwki z 3 łyżkami płatków jaglanych od Radix-Bis i łyżeczką sproszkowanej macy od Radix-Bis. Można dosłodzić. Na smoothie połóż dodatki. Ja użyłam czereśni, migdałów i nasion chia od Radix-Bis.

Fit brownie czekoladowe

Od: Buduj od kuchni Składniki: 3 jajka, 4 BURAKI UGOTOWANE I STARTE NA DROBNYCH OCZKACH, 100ml mleka 0,5%, 30g izolatu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 30g mąki ryżowej, 40g mąki kokosowej Radix-Bis, 40g kakao, 15g karobu, 30g mąki z orzeszków ziemnych, 3 łyżki erytrolu. Wykonanie: Buraki starte zblenduj ze […]

Żytnie racuszki z jabłkiem

Od: Buduj od kuchni Składniki na 8 placuszków ( 4 placki- 1 porcja): 3 jajka, 2 łyżeczki erytrolu Radix-Bis, 180g jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia bez glutenu, 2 łyżki płaskie izolatu, 3 łyżeczki mąki kokosowej, 2 łyżki mąki żytniej, 1 łyżka mąki ryżowej, cynamon, 2 średnie jabłka. Sosik jogurtowo-waniliowy : […]

Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem

Od: Kwelka gotuje Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, 1 jajko, szczypta soli, 3 łyżki erytrolu od Radix-Bis Składniki na nałożenie: 500 g truskawek, 1 łodyga rabarbaru, 3 łyżki erytrolu od Radix-Bis, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 białko. Wykonanie: Wszystkie […]