Zdrowe słodkości

Puszysty sernik z orzechów

Składniki: 3 szkl. NERKOWCÓW (namoczonych przez noc) 0,5 szkl. MIGDAŁÓW (namoczonych przez noc, bez skórki) 1 łyżka OLEJU KOKOSOWEGO NIERAFINOWANEGO 2 łyżki WIÓRKÓW KOKOSOWYCH 5 łyżek KSYLITOLU sok z 2 cytryn Wykonanie: Orzechy i migdały moczymy przez noc w wodzie. Odsączamy i miksujemy  na gładką masę z wiórkami, sokiem z cytryny, ksylitolem i rozpuszczonym olejem […]

Kokosanki z niespodzianką

Składniki: 4 białka 60 g CUKRU KOKOSOWEGO BIO 60 g CUKRU TRZCINOWEGO BIO 3 łyżki masła 3 łyżki OLEJU KOKOSOWEGO 300 g WIÓRKÓW KOKOSOWYCH szczypta soli himalajskiej. W garnuszku roztapiamy tłuszcz. Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier , cały czas miksując. Do tłuszczu dodajemy wiórki, łączymy. Do piany delikatnie […]

Delikatny krem jaglano – kokosowy

Składniki: 1/2 szkl. KASZY JAGLANEJ 1,5-2 szkl. wody 1 płaska łyżka INULINY 2 płaskie łyżki KSYLITOLU 2 łyżeczki OLEJU KOKOSOWEGO 1/2 puszki mleka kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżki WIÓRKÓW KOKOSOWYCH 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki nasion CHIA (do posypania na wierzch) Wykonanie: Do gotującej się wody z mlekiem, dodajemy wypłukaną kaszę jaglaną. […]

Ryżowe ciasteczka z czekoladą

wg przepisu i koncepcji ZDROWIEJ NA CO DZIEŃ: Składniki: 1 szkl. MĄKI RYŻOWEJ 4 łyżki cukru pudru 3 żółtka jaj 3-4 łyżki masła 2 łyżki mleka Wszystko mieszamy, formujemy kulę, którą rozpłaszczamy kładąc ma papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach,aż się zarumienią ( ok 20 min)

Komosa ryżowa na słodko

wg przepisu i koncepcji ZDROWIA NA JĘZYKU: Składniki: 50 g BIO KOMOSY RYŻOWEJ CZARNEJ 200 ml wody 1 łyżeczka OLEJU KOKOSOWEGO NIERAFINOWANEGO 1 łyżka BIO CUKRU KOKOSOWEGO 1 garść BIO MORWY BIAŁEJ 1 garść MIGDAŁÓW Przygotowanie: Komosę przed ugotowaniem należy opłukać pod gorącą wodą. Następnie wrzuć do rondelka i chwilkę podsmaż, aby odparować wodę i […]

Orzechowe brownie

Składniki: 50 g MĄKI OWSIANEJ BG 50 g MĄKI Z KOMOSY RYŻOWEJ 100 g ORZECHÓW WŁOSKICH 50 g PISTACJI 50 g ORZECHÓW LASKOWYCH 200 g masła 4 jajka 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej 1/2-2/3 szkl. KSYLITOLU (w zależności jak Państwo lubią słodko 🙂 szczypta SOLI HIMALAJSKIEJ Wykonanie: W rondelku roztopić masło, na parze wodnej […]

Babeczki kokosowe z żurawiną i rodzynkami

Składniki: 3 szkl. mąk (1 szkl. MĄKI KOKOSOWEJ, 2 szkl. MĄKI OWSIANEJ) 3 jajka 2/3 szkl. CUKRU TRZCINOWEGO 30 g ŻURAWINY SUSZONEJ 30 g RODZYNEK 30 g WIÓRKÓW KOKOSOWYCH 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli laska waniliowa 120 g roztopionego masła 1/2 szkl. wody 1/2 łyżeczki sody Wykonanie: mąki wymieszać, dodać jajka, […]

Bułeczki makowe bezglutenowe

BUŁECZKI MAKOWE BEZGLUTENOWE Składniki: Ciasto 500 g mieszanki mąk b/g (MĄKA OWSIANA B/G, MĄKA KOKOSOWA, MĄKA Z KOMOSY RYŻOWEJ, MĄKA TAPIOKOWA, MĄKA MIGDAŁOWA) 1/2 szkl. ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1/2 szkl. CUKRU TRZCINOWEGO 1 łyżeczka SOLI HIMALAJSKIEJ BIAŁEJ 1 kostka rozpuszczonego masła 4 jajka Masa makowa 1 opakowanie MAKU (250g) 20 g ORZECHÓW […]

Delikatne obłoczki z komosy

Niezwykle delikatne i lekkie ciasteczka z KOMOSY RYŻOWEJ zanurzone w nutce aromatu kokosa, jaki daje cukier i olej z tego owocu. Dlaczego komosa ryżowa? Dlatego, ponieważ zawiera: liczne minerały – magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk oraz witaminy: A, E, B6, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, kwas foliowy. Komosa zawiera pełnowartościowe białko – jako jedno […]

Ciasteczka owsiane z jagodą peruwiańską

Dlaczego JAGODA PERUWIAŃSKA? Owoc ten posiada w sobie niezwykle cenne składniki pro-zdrowotne, które w połączeniu z nasionami i zbożem, zasilą nasz organizm w dobrą energię i poczucie sytości, połączone z lekkością. Jagoda peruwiańska posiada bardzo dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminy A i C. Ponadto jest doskonałym źródłem beta-karotenu i […]