Zdrowe słodkości

Bezglutenowe naleśniki z dżemem

Od Zdrowie na języku: Składniki: 100 g mąki z ryżu brązowego (Radix-Bis) 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej 2 jajka 10 g melasy trzcinowej (Radix-bis) szczypta soli himalajskiej masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Dodatki: dżem jagodowy (Radix-Bis) żurawina suszona (Radix-Bis) pestki dyni prażone z solą (Radix-Bis) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski […]

Babka czekoladowo-kokosowa B/G

Od MAMA KARMIĄCA Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki kokosowej Radix – Bis 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki karobu 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix – Bis 1/2 szklanki mleka kokosowego Radix – Bis 1/2 szklanki oleju kokosowego Radix – Bis 4 jaja szczypta soli Krem: 1 puszka mleka kokosowego […]

Kasza manna orkiszowa na słodko

Od BUDUJ OD KUCHNI: KASZA MANNA ORKISZOWA dżemem i dodatkiem białka czekoladowego. Składniki: 40g kaszki manny orkisz Radix-Bis 1 łyżeczka ksylitolu 3/4 szklanki mleka 0,5% i 1/4 szklanki wody opcjonalnie kilka łyżek jogurtu naturalnego 5g odżywki o smaku czekolady, ziarna kakao suszone i płatki kokosowe 40g dżemu malinowego 100% Wykonanie: mleko zagotuj z wodą i […]

Malinowy kisiel z chia

Od KWELKA GOTUJE: Składniki: 50 ml wody, 200g malin, 3 łyżeczki erytrolu od Radix-Bis, 2 łyżki nasion chia od Radix-Bis Wykonanie: wodę zagotować z malinami i słodziwem, zmiksować. Wsypać nasionka chia i dokładnie wymieszać, przelać do miseczki i wstawić do lodówki na 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Budyń kakaowy z kaszą manną

Od KWELKA GOTUJE: Składniki i wykonanie: Do garnka wlać szklankę mleka roślinnego i 2 łyżki kaszy manny. Do gotującego mleka dodać 25g czekolady i 2 łyżeczki ziarna kakaowca od Radix-Bis. Gotować ok. 5 min., mieszając, żeby nie powstały grudki. W razie potrzeby dosłodzić. Masa powinna zgęstnieć. Budyń zmiksować na gładko, przełożyć do miseczek. Smakuje na […]

Daktylowa owsianka z dżemem i dodatkami

Od BUDUJ OD KUCHNI Składniki: 30g płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 0,5% 5 daktyli ok.18g (dodaj trochę więcej, jeśli nie dajesz wpi) łyżeczka odzywki WPI o smaku czekolady 4g karobu do smaku (możesz więcej, jeśli nie dajesz odżywki) 4g chia 25g dżemu malinowego dodatki:40g Banana, płatki kokosowe, 5g ziaren kakao Radix-Bis SĄ PRZEPYSZNE ?, 30g […]

Sałatka owocowa z komosą ryżową

Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka od: ZABAWA W GOTOWANIE Składniki: 2 banany 2 kiwi kilka truskawek trochę winogrona 1 limonka 3 kostki gorzkiej czekolady 1/3 szklanki KOLOROWEJ KOMOSY RYŻOWEJ 1 szklanka wody do podania: jogurt naturalny, miód, ORZESZKI PINIOWE Wykonanie: Wszystkie owoce obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Układamy je na blaszce do pieczenia i […]

Morelowo-orzechowe ciasto z ciecierzycy

Składniki: 200 g MĄKI Z CIECIERZYCY 2 łyżki PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH 2 łyżki MĄKI MIGDAŁOWEJ 70 g ORZECHÓW WŁOSKICH (drobno posiekanych) + kilka cząstek do dekoracji 100 g MORELI SUSZONEJ 1 dojrzały banan 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody 170 ml oleju 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki KSYLITOLU szczypta soli […]

Delikatny pudding z tapioki i mleczka kokosowego

Składniki: 1 puszka MLECZKA KOKOSOWEGO BEZGLUTENOWEGO 1 szkl. mleka roślinnego (najlepiej migdałowego) 2/3 szkl. TAPIOKI GRANULAT 3 łyżki KSYLITOLU 1 laska wanilii 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Tapiokę wypłukać i namoczyć w mleku roślinnym na 15 min. Mleczko kokosowe rozpuścić, zagotować z miąższem z laski wanilii. Dodać namoczoną tapiokę, ksylitol i delikatnie gotować na bardzo […]

Makowiec zanurzony w bakaliach

Składniki: Ciasto 500 g mieszanki mąk  (MĄKA OWSIANA B/G, MĄKA Z KOMOSY RYŻOWEJ, MĄKA TAPIOKOWA, MĄKA MIGDAŁOWA) 1/2 szkl. ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1/2 szkl. CUKRU TRZCINOWEGO 1 łyżeczka SOLI HIMALAJSKIEJ BIAŁEJ 1 kostka rozpuszczonego masła 4 jajka Masa makowa 1 opakowanie MAKU (250g) 20 g ORZECHÓW WŁOSKICH 20 g ORZECHÓW LASKOWYCH 20 […]

Daktylowe batony z orzechami bez cukru

wg przepisu „ZDROWIEJ NA CO DZIEŃ” Składniki: 200g DAKTYLI 100g ORZECHÓW LASKOWYCH 5 łyżek OLEJU KOKOSOWEGO BIO 3/4 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu Wykonanie: Zblenduj namoczone (ok 3h) ale odsączone z wody daktyle, dodaj do nich płatki i kakao, wymieszaj. Masa musi być zbita ale klejąca. Wyłóż masą blaszkę. Orzechy podpiecz […]

Domowa galaretka z soków 100%

wg przepisu „ZDROWIEJ NA CO DZIEŃ” Składniki: SOK ŻURAWINOWY 100% SOK ARONIOWY 100% crunchy jogurt naturalny miód Wykonanie: Do soków dodać miód, rozpuścić w nich agar. Poczekać aż zacznie lekko tężeć. Układać do pucharków w kolejności wg uznania np. galaretka, jogurt, crunchy.