Rozgrzewająca zupa z fasoli i soczewicy

Składniki:
200 g FASOLI JAŚ TYCZKA
100 g SOCZEWICY CZERWONEJ
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 ziemniaki
1 papryczka chili
4 świeże pomidory
4 liście laurowe
2 łyżki masła
SÓL HIMALAJSKA , pieprz, zioła (majeranek, kurkuma, kozieradka).
Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy połowę wskazanego czasu z liśćmi i solą. Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. 15 min. Warzywa i ziemniaki drobno pokrojone gotujemy z fasolą, soczewicą i ziołami. Dodajemy 2 łyżki masła, papryczkę chili i gotujemy wszystkie składniki aż będą miękkie. Na koniec dodajemy drobno pokrojone pomidory i chwilę jeszcze gotujemy. Doprawiamy ew. do smaku ulubioną zieloną roślinką (świeża natka, szczypiorek, koperek).