Rozmarynowa kaczka z pesto na bagietce

Wyśmienity przepis od: MAMA KARMIĄCA

Pesto – Składniki:

70 g tartego parmezanu,
20 g orzechów pinii,
20 g łuskanego słonecznika,
8 suszonych pomidorów,
80 g rukoli,
100 g oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki różowej drobnoziarnistej soli himalajskiej.

Wykonanie:
Słonecznik i orzechy pinii podprażamy na suchej patelni.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Jeżeli wydaje się Wam, że pesto wyszło za dużo schowajcie nadmiar do słoiczka i zalejcie wierzch oliwą, w ten sposób pesto postoi kilka dni w lodówce i ciągle będzie dobre.

Kaczka – Składniki:

2 podwójne piersi z kaczki
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego BIO
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżeczki różowej drobnoziarnistej soli himalajskiej
1 szklanka wody

Wykonanie:

Olej kokosowy mieszamy z przyprawami i taką pastą nacieramy skórę kaczki. Umieszczamy je w wolnowarze i będzie się  gotowała  przez ok. 6 h na wolnym ogniu. Ja dla pewności dolałam 1 szklankę wody. Po tym czasie mięso studzimy, oddzielamy od kości.
W dłoniach rozgniatamy mięso na włókna i mieszamy z powstałym sosem. Bagietkę kroimy na kromeczki i grillujemy na patelni. Zarumienione kromeczki bagietki smarujemy obficie pesto i układamy na nim mięso z kaczki.