Szarlotka z budyniem

Od Buduj od Kuchni:

Składniki:

2 jajka
40g cukru kokosowego Radix-Bis
200g mąki owsianej
65g mąki amarantusowej
15g oleju koko roztopionego
200ml mleka 0,5%
aromat waniliowy
2 Łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko wymieszaj, najlepiej wyrób dłońmi. Konsystencja ma być dość gęsta, gęstsza niż na biszkopt.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wlej ciasto. Rozprowadź łyżką lub zwilżoną dłonią do każdego zakamarka. Piecz w temp.180 stopni około 15-20min aż się zarumieni. Ostudź chwilę, wyjmij, odklej papier i przekrój na dwa blaty. Włóż dolną część z powrotem do formy bez papieru i do środka dodaj nadzienie, wylej budyń,lekko dociśnij i przykryj górnym blatem. Piecz około 20-25min.

Nadzienie:
ok.900g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek

10g ksylitolu
cynamon
Wrzuć do większego garnka jabłka, podlej odrobiną wody, i praż aż lekko staną się miękkie. Pod koniec dodaj cynamon i ksylitol. Mieszaj do jakiś czas. Odstaw.

Budyń:
250ml mleka 0,5%
1 łyżka ksylitolu
1 żółtko
7g skrobi ziemniaczanej
aromat waniliowy
Wymieszaj w garnku, zagotuj i mieszaj tak długo aż zgęstnieje. Możesz dodać trochę wody.