Wegański paprykarz

Od: Kwelka gotuje

Składniki (na jeden słoik):
½ szklanki kaszy jaglanej od Radix-Bis,
2 nieduże marchewki,
1 cebula,
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
½ łyżeczki wędzonej papryki albo czubata łyżeczka słodkiej papryki,
¼ łyżeczki chili,
2 – 3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka płatków drożdżowych,
opcjonalnie, sól i pieprz,
olej.

Wykonanie:
Kaszę ugotować w 1 ½ szklanki wody z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do miękkości kaszę odstawić do ostudzenia. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat. Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni, kiedy cebula będzie szklista, a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia. Przestudzoną kaszę jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz sól i pieprz. Wszystko krótko zmiksować ręcznym blenderem, żeby pasta dalej miała wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.