Żurek z mąki żurkowej

Przepyszny ŻUREK WIELKANOCNY ale też wyjątkowo zdrowa zupa na każdą okazję, zwłaszcza latem.

Od MAMA KARMIĄCA

Składniki:

500 g białej kiełbasy
5 plasterków wędzonego boczku
2 litry wody
500 ml ZAKWASU Z MĄKI ŻURKOWEJ
1 łyżka chrzanu
2 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
5 kulek czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
ugotowane na twardo jajka
ugotowane i utłuczone ziemniaki

Białą kiełbasę wraz z pokrojonym w kosteczkę boczkiem, czosnkiem solą, ziarenkami pieprzu i kulkami ziela angielskiego, a także liściem laurowym wstawiamy do gotowania. Kiełbasę parzymy tak na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Z zakwasu wyjmujemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, jak jakieś nam niechcący zostaną, to nic, wszystko jest do przeżycia.
Do garnka dolewamy nasz zakwas i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
Dodajemy chrzan i majeranek i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i jajkami na twardo.