Morelowo-orzechowe ciasto z ciecierzycy

Składniki:

200 g MĄKI Z CIECIERZYCY

2 łyżki PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH

2 łyżki MĄKI MIGDAŁOWEJ

70 g ORZECHÓW WŁOSKICH (drobno posiekanych) + kilka cząstek do dekoracji

100 g MORELI SUSZONEJ

1 dojrzały banan

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody

170 ml oleju

3 łyżki płynnego miodu

3 łyżki KSYLITOLU

szczypta soli

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Morele moczymy w gorącej wodzie, po czym drobno siekamy. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, kroimy na małe części, pozostawiać kilka do dekoracji. Mąki, płatki migdałowe, orzechy, morele, proszek, ksylitol, sól mieszamy. Dodajemy mokre składniki, jak: rozgnieciony banan, olej, miód, sok z cytryny oraz roztrzepane uprzednio jajka. Dokładnie mieszamy i wylewamy płynną masę do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 170 stopni C do suchego patyczka.