Schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami

Od MAMA KARMIĄCA:

Składniki:

1,5 kg schabu wieprzowego
10 suszonych pomidorów Radix – Bis
50 g pistacji Radix-Bis
3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
10 cm pora
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
1 puszka mleka kokosowego bezglutenowego Radix – Bis
2 łyżki oleju roślinnego
2 zmielone suszone borowiki
1 łyżeczka suszonej szałwii
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
czarna sól himalajska Radix – bis
pieprz
komosa ryżowa kolorowa (quinoa) Radix – Bis

Wykonanie:

Schab osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy tak, jakbyśmy filetowali mięso. Musi nam wyjść długi pas mięsa o grubości mniej więcej 2 – 3 cm. Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem lub siekaczem, doprawiamy czarną solą himalajską i pieprzem.
Pistacje obieramy i siekamy grubo nożem.
Na mięsie rozsypujemy pistacje, układamy suszone pomidory i zwijamy całość ściśle w rulon, krótszą stroną.
Mięso związujemy jak szynkę. Przyznam, że był to mój pierwszy raz, co zapewne widać, ale skoro ja dałam radę, to Wy też dacie. Ważne, aby mieć nić, która nadaje się do takich czynności. Musicie uciąć sobie długi kawałek, na początku związać z jednej strony mięso i przechodząc w dół zaciągać pętelki na naszym schabie.
W garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy schab z każdej strony, aż się nieco ze złoci. Po takim obsmażeniu zalewamy schab szklanką wody.
W międzyczasie szatkujemy marchew, pietruszkę i seler na drobnych oczkach tarki, oczywiście warzywa należy wcześniej obrać i umyć. 🙂
Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół talarki.
Czosnek miażdżymy i dodajemy razem z innymi warzywami do schabu.
Dodajemy borowiki, szałwię, liście laurowe i ziele angielskie i dusimy całość na wolnym ogniu przez około 3 h.
Komosę gotujemy wg wskazówek producenta.
Pod koniec gotowania się schabu dodajemy mleczko kokosowe i dusimy bez przykrycia 15 – 20 minut.
Schab kroimy na grube plastry i podajemy np. z kolorową komosą.