Babka czekoladowo-kokosowa B/G

Od MAMA KARMIĄCA

Składniki na ciasto:

1/2 szklanki mąki kokosowej Radix – Bis
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki karobu
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix – Bis
1/2 szklanki mleka kokosowego Radix – Bis
1/2 szklanki oleju kokosowego Radix – Bis
4 jaja
szczypta soli

Krem:

1 puszka mleka kokosowego Radix – Bis
2 łyżki ziaren chia Radix – Bis
3 łyżki konfitury malinowej

Dodatkowo:

Migdały prażone z solą himalajską, ziarno kakaowca

Wykonanie:

W osobnych naczyniach mieszamy:
1 naczynie: mąka kokosowa + kakao + karob + proszek do pieczenia + sól
2 naczynie: melasa trzcinowa + mleko kokosowe + rozpuszczony olej kokosowy + jaja

Łączymy zawartość 2 naczyń, mieszając jedynie do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy na babkę, u mnie malutka forma o średnicy około 20 cm. Pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy w foremce i wyjmujemy z niej, kiedy jest już zimne. Kroimy wzdłuż na 2 części. Otwieramy mleko kokosowe, wyjmujemy sztywną część, ona będzie nam potrzebna do przygotowania kremu. Do mleka kokosowego dodajemy resztę składników i ubijamy, aby napowietrzyć nieco śmietankę kokosową.
Masę odstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby stężała.

Przekrojone na pół ciasto smarujemy 2/3 kremu i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch lekko obsmarowujemy resztą kremu.
Górę posypujemy ziarnami kakaowca, a boki grubo siekanymi migdałami.