Chrupkie sezamki lniane

Od Kwelka gotuje:

Składniki:

85g mąki z gryczanej,

1 jajko,

pół szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego,

pół łyżeczki soli,

pół szklanki siemienia lnianego od Radix-Bis,

pół szklanki pestek słonecznika,

¼ szklanki amarantusa,

4 łyżki sezamu,

2 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonego czosnku lub rozmarynu.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Sezam i nasiona słonecznika praż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj żeby ich nie przypalić. Odstaw na chwilę aby wystygły. Do dużej miski wsyp mąkę z kaszy i sól, wlej mleko i wbij jajo. Dodaj uprażone wcześniej nasiona, a także siemię, amarantus i suszone zioła prowansalskie. Masę dokładnie wymieszaj, przełóż na pergamin, przykryj folią lub drugim kawałkiem pergaminu i bardzo cieniutko rozwałkuj (ok. 2 mm grubości). Zdejmij wierzchnią folię i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 5-6 minut (masa ma się wysuszyć, lecz uważaj, żeby się nie przypaliła). Podpieczoną masę wyjmij, pokrój na prostokąty i z powrotem podpiecz do zarumienienia.