Orkiszowe pito-chlebki

Od: Słodkie – Rewolucje

Składniki:

240g mąki orkiszowej typ 2000 RADIX-BIS
30g otrąb orkiszowych RADIX-BIS
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych RADIX-BIS (płatki dają ciekawy serowy posmak)
30g drożdży świeżych
1 łyżeczka ksylitolu RADIX-BIS
300ml ciepłej wody
szczypta soli.

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy razem z ksylitolem w 100ml ciepłej wody i odstawiamy na ok.10 minut aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do miski wsypujemy resztę składników,wlewamy rozczyn oraz resztę wody. Wszystko mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta i nie lejąca. Jeżeli będzie za rzadka dosypcie mąki. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki wykładamy ciasto i formujemy placki. Radzę zachować spore odstępy,ponieważ placki podczas wyrastania rozlewają się na boki. Odstawiamy na ok.20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez ok.10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dodatkowe 10-12 minut aż chlebki ładnie się zarumienią. Kontrolujcie czas pieczenia.