Pizza na batacie

Od; Kwelka gotuje

Składniki:
1 batat,
50g mielonego siemienia lnianego Radix-Bis,
mąka z ryżu brązowego,
sól, pieprz,
suszony tymianek,
czosnek granulowany,
dodatki: ser kozi, mozarella, pomidor, cebula, kolba kukurydzy, suszone oregano.

Wykonanie:
Batata zważyć, obrać drobno pokroić i ugotować. Ugotowanego i odsączonego batata zetrzeć na puree. Do miski wsypać zmielony len i tyle mąki, żeby razem z lnem ważyły tyle co batat. Wsypać przyprawy i wymieszać. Masa nie powinna się kleić. Przełożyć ją na wysmarowaną oliwą blachę i uformować okrągły placek. PonakŁuwać widelcem i wStawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 min. Po tym czasie nałożyć dodatki i piec jeszcze 15 min.