Od: Mama Karmiąca
Składniki:
1 opakowanie kotletów sojowych big steak Radix – bis
1 litr bulionu warzywnego
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
2 – 3 jaja
opiekane płatki kukurydziane
czarna sól himalajska Radix – bis
pieprz
olej kokosowy Radix – bis
Wykonanie:
Bulion warzywny zagotowujemy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Do gotującego się płynu dodajemy kotlety sojowe i gotujemy przez 10 minut, muszą być miękkie. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym. Oprószamy lekko solą i pieprzem.
Płatki kukurydziane lekko rozgniatamy, aby część z nich stanowiła mączkę.
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
Każdy ze steków najpierw maczamy w jajku, później w płatkach, kolejny raz w jajku i jeszcze raz w płatkach. Tak postępujemy z każdym z nich.
Wykładamy na rozgrzany olek kokosowy i smażymy z obydwu stron na rumiano.