Tarty jaglane w trzech odsłonach

Od: Kwelka gotuje

Składniki:
1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis,
2 jajka,
sól, pieprz,
curry, kurkuma,
4 suszone pomidorki,
pół cukinii,
pół pęczka ugotowanych szparagów,
2 garści ugotowanego bobu,
3 łyżki groszku,
olej ze słoika z suszonych pomidorów;
zalewa: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki tartego sera grana padano lub parmezanu, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie:
Tarteletki natrzyj olejem „pomidorowym”.
Szklankę kaszy wymieszaj z jajkiem i przyprawami, Zmiksuj na gładko. Wyłóż 2 lub 3 tarteletki (w zależności od wielkości) masą z kaszy, nakłuj widelcem i wstaw na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie do jednej tarteletki wsyp obrany bób z groszkiem a drugą wyłóż szparagami. Składniki zalewy wymieszaj ze sobą i zalej nią bób i szparagi.
Pół szklanki kaszy wymieszaj z jajkiem, pokrojoną cukinią, suszonymi pomidorami i resztą szparagów. Wymieszaj i przełóż do tarteletki. Przygotowane tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na ok. 20 min.