Szyszki z czekoladą

Od: Di gotuje

Składniki: (17-18 sztuk) (*)
400g masy kajmakowej/krówkowej (1 puszka)
100g ryżu preparowanego (u mnie brązowy Radix-Bis)
50g czekolady białej (**)
50g czekolady mlecznej

Masę z puszki podzielić na 2 równe części i umieścić w małych garnuszkach/rondelkach.
Do jednej części dodać kawałki białej czekolady, a do drugiej mlecznej.
Oba garnuszki/rondelki podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając – do momentu roztopienia się czekolady.
Czekoladowe masy przelać do oddzielnych miseczek, a następnie do każdej z nich wsypać po 50g ryżu preparowanego i dokładnie wymieszać.
Z oblepionego ryżu uformować (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) szyszki lub dowolnej wielkości kulki.
Całość przełożyć na talerz i schłodzić w lodówce.

(*) Formowałam kulki o wielkości pośredniej pomiędzy piłeczką pingpongową a tenisową.
(**) Pomimo, że dodałam białą i ciemną czekoladę – moje szyszki minimalnie różniły się wyglądem, choć smakiem – tak.
Ich kolor zależy od gatunku składników.
Możecie dodać jeden rodzaj czekolady.