Wegański bananowiec

Od; Słodkie-Rewolucje

Składniki:
270g banana (waga bez skórki)
30g mąki z topinamburu RADIX-BIS
20g mąki z nasion babki jajowatej RADIX-BIS
5g proszku maca RADIX-BIS
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 sztuk śliwki suszonej
50ml mleka roślinnego
ewentualnie erytrol lub inne słodzidło

Wykonanie:
Banana rozdrabniamy na tzw.papkę lub miksujemy. Śliwki kroimy w drobne kawałki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i przekładamy do formy lub smażymy na patelni. Jeżeli chcecie bardziej gęste ciasto to dosypcie więcej mąki z topinamburu. W piekarniku ciasto pieczemy przez ok.35-40 minut do tzw.suchego patyczka w 180 stopni. Pamiętajcie regulujcie czas pieczenia.

P.S. Ciemny kolor ciasta wychodzi za sprawą mąki z nasion babki jajowatej