Czarna polewka

Od: Kwelka gotuje

Składniki:
800g ugotowanej czarnej fasoli (Radix-Bis),
1/2 l płynu z gotowania fasoli,
1/2 l wywaru warzywnego lub mięsnego,
1 duża cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1 mała czerwona papryka, drobno posiekana,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1/2 łyżeczki soli,
1 gałązka tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego,
1 liść laurowy, pieprz do smaku,
2 łyżki oliwy,
garść posiekanej kolendry (ja użyłam natki pietruszki), sok z cytryny do smaku, 4 ugotowane na twardo jajka.
Do garnka z ugotowaną fasolą włożyć połowę cebuli i czosnku, liść laurowy oraz tymianek. Gotować około 20 minut.
W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, seler oraz paprykę. Smażyć do momentu, kiedy zmiękną. Pod koniec smażenia wrzucić pozostały czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.
Połowę fasoli wybrać chochlą z garnka i zmiksować. Ponownie wlać do garnka. Dodać zawartość patelni i gotować jeszcze przez 20 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać z posiekaną kolendrę. Podawać z jajkiem przekrojonym na pół oraz miską ryżu.