Rolada z białym makiem

Od: Kuchnia Magdaleny

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis
200 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 szklanka maku białego Radix-Bis
100 g orzechów włoskich/laskowych
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix-Bis
2 jajka

Lukier:
2 łyżki śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
garść orzechów włoskich/laskowych

Wykonanie:

Nadzienie:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go.
Orzechy drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto:
W misce mieszamy  mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Jeżeli lepi się nam do dłoni to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min.

Lukier:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Orzechy drobno siekamy.
Rolady prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Studzimy.