Kulki mocy orzechowo – morelowe

Od: Fabryka Pomysłów

Składniki:
½ szklanki płatków owsianych górskich*
100g suszonych moreli
50g orzechów nerkowca
Wiórki kokosowe do obtoczenia (ok. 2 łyżek)

*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć płatków owsianych bezglutenowych

Wykonanie:
Suszone morele namoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut.
Płatki owsiane grubo zmielić w rozdrabniaczu. Przesypać do miski.
Orzechy również zmielić, prawie na mąkę. Dodać do płatków owsianych.
Morele odsączyć z wody i zmielić na pastę. Połączyć z płatkami wymieszanymi z orzechami.
Z tak przygotowanej masy formować niewielkie kulki, jeżeli kleją się Wam ręce od masy, umyjcie je, wytrzyjcie i od nowa formujcie kulki.
Gotowe kulki obtoczyć w wiórkach i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.