Sałatka z komosą ryżową z warzywami

Od: Fabryka Pomysłów

Składniki:
½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis)
2 garści mixu sałat, roszponki itp.
1 większy burak
2 spore marchewki
1 łyżeczka rozmarynu
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z cytryny do smaku
sól

Wykonanie:
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć w 2 grupach na blaszce, po jednej stronie buraki, a po drugiej marchewka. Całość polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, posypać rozmarynem i solą. Dokładnie wymieszać każdą z grup, by warzywa były obtoczone w marynacie. Rozłożyć je koło siebie w rządkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut do miękkości.
Komosę ryżową opłukać, ugotować w proporcji 1:2 (tj. na 0,5 szklanki komosy zalewamy 1 szklanką wody). Od momentu zagotowania wody i po posoleniu, gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut do miękkości, wyłącz palnik i pod przykryciem pozostaw do pochłonięcia wody.
Mix sałat lub roszponkę rozłożyć na większym talerzu. Następnie wyłożyć ugotowaną komosę ryżową, a na nią pieczone warzywa.
Całość polać mieszanką oliwy z sokiem z cytryny. Ja już nie dawałam więcej soli oraz ziół, gdyż warzywa były pieczone z rozmarynem, dodatkowo solone, tak samo jak i komosa w trakcie gotowania. Możecie do sałatki przygotować swój ulubiony sos.