Czekoladowa gryczanka ze śliwkami

Od: Fabryka Pomysłów

Składniki:
200 ml mleka (krowie lub roślinne)
1 łyżka kakao lub 10g (1 duża kostka) gorzkiej czekolady
Opcjonalnie 1 łyżka miodu lub ksylitolu, w szczególności gdy używacie kakao
4 łyżki płatków gryczanych*

Śliwki:
5-6 śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
2 łyżki wody

*Na rynku są dostępne różne płatki gryczane – do gotowania i zalewania, aby uzyskać gęste płatki ilość płynu może się odrobinę różnić od podanego. Ja ostatnio te do zalewania, chwilkę gotowałam i się nie rozpadły, wtedy do tej gryczanki wychodzą gęstsze, bo woda w trakcie gotowania odparowuje. W przypadku zalewania, na tę ilość płatków zredukujcie ilość mleka do 3/4 szklanki.

Przygotowanie:
Mleko zagotować. Wsypać płatki, gotować ok. 2-3 minuty. Dodać kakao lub połamaną gorzką czekoladę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Dosłodzić do smaku. Przelać do miseczki.
Śliwki wypestkować. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać wodę, dusić do rozpadnięcia, dosłodzić do smaku i wymieszać z cynamonem.
Na płatki wyłożyć duszone śliwki.