Kokosowe ciasto z kaszy manny

Od: Kuchnia Magdaleny

Składniki:
2 szklanki kaszy manny razowej orkiszowej Radix-Bis
1 szklanka wiórek kokosowych
2 jajka
1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 moreli

Wykonanie:
W misce mieszamy składniki suche: kaszę mannę z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym. Dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Następnie cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek.
Morele myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę kroimy na 4 paseczki.
Gotową masę wykładamy do formy (ok. 20 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną, wyrównujemy, a na wierzch układamy paseczki moreli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.