Od; Fabryka Pomysłów
Składniki:
Kotlety:
250g suchej czarnej fasoli*
1 jajko
½ szklanki płatków owsianych (zwykłe lub bezglutenowe) lub więcej (służy do zagęszczenia, moja masa była dość sucha po zblendowaniu, gdy używacie fasoli z puszki może okazać się, że trzeba dodać więcej płatków)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
¾ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
¾ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego
Olej do smażenia
Dodatkowo:
4 bułki
1 pomidor
Kilka liści sałaty
5 pieczarek
Sos tzatziki
200g jogurtu greckiego
1 ogórek gruntowy
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku
*Możecie zastąpić fasolą z puszki (2 puszki). Fasolę czarną można zastąpić czerwoną.
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 8 godzin. Przepłukać, wlać nową wodę i gotować ok. 50-60 minut do miękkości.
Czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do odcedzonej fasoli wraz pozostałymi przyprawami. Zblendować na jednolitą masę. Płatki owsiane zblendować, ale nie na mąkę. Dodać płatki i jajko do masy z fasoli. Połączyć. Formować burgery. Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron.
Sos: Czosnek drobno posiekać, ogórka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać koperek i jogurt grecki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do przegryzienia się smaków. Możecie dodatkowo podać z odrobiną oliwy z oliwek.
Bułki przekroić na pół, położyć sałatę, kotlety, sos i dodatki np. pomidor i przesmażone pieczarki.