Drożdżowe bułeczki ryżowe

Od Zdrowiej na co dzień:

Składniki:

500g mąki ( u mnie ryżowa Radix-Bis )
jeśli używasz mąki bez glutenu potrzebne będzie jeszcze ok 1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1/4 kostki świeżych drożdży
1/2 szklanki słodziwa ( u mnie melasa Radix-Bis )
2 łyżki roztopionego masła
nadzienie ( u mnie dżem jagodowy i żurawina Radix-Bis )
pokruszone orzechy lub migdały ( u mnie migdały prażone Radix-Bis)

➡zrób zaczyn ( drożdże ze słodziwem zalej mlekiem i pozostaw na 15 min
➡ mąkę, jaja, słodziwo i masło wymieszaj z zaczynem i ugnieć, pozostaw na ok godzinę do wyrośnięcia
➡ międzyczasie odpal trening Anna Lewandowska czy innej Ewy lub Mel ?
➡ na niedużym placku ciasta nałóż nadzienie, zamknij jak pieroga a później uformuj kulę
➡ piecz 25 min w 180 stopniach
➡ po ostygnięciu polej lukrem i posyp migdałami