Duet kokosowy – czekoladowy z truskawkami

Od: Kuchnia Magdaleny

Składniki:
Spód:
150 g biszkoptów
1 łyżka kakao
2 łyżki wiórek kokosowych Radix-Bis
3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis
Masa kokosowa:
500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis
1/2 szklanki cukru pudru
100 g białej czekolady
1 szklanka wiórek kokosowych Radix-Bis
2 łyżki żelatyny
2 wafelki koksowe
Masa czekoladowa:
500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
200 ml śmietany 30%
300 g gorzkiej czekolady min. 70%
1/2 szklanki czekolady
Dodatkowo:
ok. 700 g truskawek
wafelek kokosowy

Wykonanie:
Spód:
Biszkopty mielimy na miałko i łączymy z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Powstałym „piaskiem” wylepiany dno tortownicy (średnica 25-26 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.

Masa kokosowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i mieszamy z mleczkiem kokosowym.
Wafelki drobno siekamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy.
W misce miksujemy twaróg mielony z cukrem pudrem. Dodajemy mleczko kokosowe z białą czekoladą, nie przerywając miksowania. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego sera, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki kokosowe i całość mieszamy łyżką.
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Przekrawamy na pół. Na brzegach tortownicy układamy połówki truskawek, a następnie wlewamy gotową masę kokosową. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia.

Masa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzkie czekolady, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
W misce miksujemy twaróg mielony z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wystudzoną śmietankę z czekoladą, nie przerywając miksowania. Gotową masę czekoladową wykładamy na stężałą masę kokosową.
Pozostałe truskawki kroimy w plasterki. Wafelka kokosowego kroimy w drobną kostkę.
Wierzch ciasta dekorujemy plasterkami truskawek oraz pokrojonym wafelkiem. Wkładamy do lodówki.