Kasza orkiszowa w sosie mięsnym z suszonymi pomidorami

Od: Fabryka Pomysłów

Składniki:
600g piersi z indyka (możesz zastąpić z piersią z kurczaka)
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
500g pieczarek
50g suszonych pomidorów
100g serka śmietankowego typu Twój Smak
150g jogurtu greckiego
100ml mleka
1 łyżeczka oregano
Garść listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii)
Sól i pieprz do smaku

Do podania
200g kaszy (u mnie orkiszowa)

Przygotowanie:
Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na rozgrzanej łyżce oleju z obu stron na złoty kolor.
Następnie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki. Dusić kilka minut. Doprawić solą. Dodać pokrojone na paseczki suszone pomidory. Dusić około minutę. Zestaw z palnika, dodaj mleko, jogurt grecki i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw pokrojoną w paski bazylia i oregano.  Wrzuć do sosu obsmażonego indyka. Duś kilka minut do miękkości mięsa.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.